Opettajille

Spoofy on tarkoitettu käytettäväksi nuorimpien kouluikäisten lasten luokassa ja päiväkodeissa. Peli kehittää erilaisia kansallisen opetussuunnitelman mukaisia taitoja. Pelin pääelementtejä ovat vaarojen tunnistaminen ja avun pyytäminen. Peli on ladattavissa puhelimille ja tableteille tai sitä voi pelata täällä tällä sivustolla.

Tällä sivulla on tuntisuunnitelmia ja tärkeämpiä aiheita. Kaikki nämä tiedot ja yleiskatsaus pelimaailmoihin sisältyvät myös ladattavaan ohjeoppaaseen.

Peli jaetaan neljään maailmaan. Jokaisessa maailmassa on eri painotus joka kehittää osaamista digitaalisessa ympäristössä mutta myös viestintätaitoja, päättäväisyyttä sekä sosiaalisia taitoja.

Maailmat ovat erikseen pelattavissa eivätkä vaadi mitään erityistä järjestystä mikä pelataan ensin. Koulu- ja syntymäpäivämaailmat ovat läpikäytävissä nopeammin ja soivat itsenäiseen pelaamiseen. Puistomaailma on hieman haastavampi ja isoäidin maailma soltuu paremmin hieman vanhemmille pelaajille. Kaikki ovat pelattavissa aikuisen tukemana.

Pelin teemat

Kaveripyynnöt

Verkossa toimivat ihmiset saavat monia kaveripyyntöjä erilaista alustoilta, lapset myös. Siksi on tärkeää, että he pystyvät kriittisesti arvioida, millaisen pyynnön voi hyväksyä. Väärien ihmisten lisääminen kavereiksi voi antaa mahdollisesti pääsyoikeuksia lapsen tietoihin. On tärkeää korostaa, että lapsen tulee tuntea henkilö tosielämässä. Jos kuva ja nimi ovat tuttuja, mutta profiili vaikuttaa oudolta, kannattaa myös olla varovainen ja kysyä lisätietoja, koska ympärillä on paljon väärennettyjä tilejä. Jos lapsi haluaa tavata nettikaverinsa kasvokkain, tulisi asiasta ensin puhua aikuisen kanssa erityisesti jos "kaveri" pyytää lasta olemaan kertomatta tapaamisesta.

Verkkohuijaukset

Verkossa on monia ilmaiselta vaikuttavia asioita, houkuttelevia mainoksia ja hyviä tarjouksia. Monet niistä ovat huijauksia.

 1. Ilmaiset pelit tai peleissä tarvittavat “lisävarusteet” saattavat sisältävät viruksia tai muita haittaohjelmia. Jos ladattavan asian ei pitäisi olla ilmainen (kuten esimerkiksi elokuva) ja joku muu veloittaa vastaavasta palvelusta, ilmaiseksi annettavan palvelu tulee herättää epäilyksiä
 2. "Jaa tämä ja saatat voittaa" on yleensä huijaus. Vaikka sinule luvattaisiin palkinto heti, jakaminen ei silti ole hyvä idea;
 3. Jos jokin näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä on sitä.

Salasanat

Kaikki laitteet ja tilit tulee suojata salasanalla. Sinun on muistettava kolme asiaa:

 1. Kaikkien salasanojen on oltava yksilöllisiä, jokaisella tilillä on oltava eri salasana;
 2. Salasanojen on oltava pitkiä ja monimutkaisia
  1. Vähintään 12 numeroa;
  2. Sen on sisällettävä kirjaimia, numeroita ja muita symboleja;
  3. Älä käytä helposti tunnistettavia asioita, kuten nimeäsi, perheenjäsenen nimeä jne.
 3. Älä jaa salasanojasi kenellekään, poikkeuksena ehkä vain vanhempasi

Hakkerointi

Hakkerointi luetaan miksi tahansa tietokoneen väärinkäytöksi jossa hakkeri pääsee jonkun tietokoneeseen tai järjestelmään. Hakkereilla voi olla eettisiä tavoitteita, mutta usein he haluavat aiheuttaa käyttäjille haittaa. Hakkerointi vaatii yleensä tietokonetaitoja ja osaamista, mutta on myös hakkereita, jotka ostavat valmiita haittaohjelmia verkosta ja käyttävät niitä omiin tarkoituksiinsa. Hakkerointi on yleensä laitonta, joten poliisit saattavat hyvinkin tulla suoraan hakkereiden ovelle tervehtimään, sillä hakkereita pidetään rikollisina.

Käyttöopas sisältää kaiken tiedon yhdessä paikassa

Hyödyllisiä materiaaleja