Valokuvien jakaminen
Kun otat ja jaat valokuvia, on tärkeää, että lapset pitävät mielessä:
- Kenestä he ottavat kuvia ja tietääkö tämä henkilö tämän;
- Älä julkaise kuvia muista ihmisistä, varsinkaan jos kuva saattaa olla kuvattavalle nolo;
- Älä julkaise valokuvia, joissa on henkilökohtaisia tietoja: nimi, puhelinnumero, osoite jne. Älä myöskään julkaise vähäpukeisia kuvia tai tietoja esim. kotoasi, jotka voivat houkutella varkaita.
Lasten kanssa kannattaa keskustella olla koskaan lähettämättä kenellekään kuvia itsestään vähissä vaatteissa tai alastomana. Älä myöskään jaa tällaisia kuvia muista, lapsista tai aikuisista. Kuvia itsestään ei kannata jakaa tuntemattomille. Internet on täynnä epäilyttäviä ihmisiä, jotka keräävät kuvia lapsista tai järjestävät "mallikilpailuja" tai lähettävät vastineeksi kuvia itsestään. Lasten tulee myös kertoa aikuiselle jos he saavat kuvia joltakulta tuntemattomalta.
Kaveripyynnöt
Verkossa toimivat ihmiset saavat monia kaveripyyntöjä erilaista alustoilta, lapset myös. Siksi on tärkeää, että he pystyvät kriittisesti arvioida, millaisen pyynnön voi hyväksyä. Väärien ihmisten lisääminen kavereiksi voi antaa mahdollisesti pääsyoikeuksia lapsen tietoihin. On tärkeää korostaa, että lapsen tulee tuntea henkilö tosielämässä. Jos kuva ja nimi ovat tuttuja, mutta profiili vaikuttaa oudolta, kannattaa myös olla varovainen ja kysyä lisätietoja, koska ympärillä on paljon väärennettyjä tilejä. Jos lapsi haluaa tavata nettikaverinsa kasvokkain, tulisi asiasta ensin puhua aikuisen kanssa erityisesti jos "kaveri" pyytää lasta olemaan kertomatta tapaamisesta.
Verkkohuijaukset
Verkossa on monia ilmaiselta vaikuttavia asioita, houkuttelevia mainoksia ja hyviä tarjouksia. Monet niistä ovat huijauksia.
- Ilmaiset pelit tai peleissä tarvittavat “lisävarusteet” saattavat sisältävät viruksia tai muita haittaohjelmia. Jos ladattavan asian ei pitäisi olla ilmainen (kuten esimerkiksi elokuva) ja joku muu veloittaa vastaavasta palvelusta, ilmaiseksi annettavan palvelu tulee herättää epäilyksiä
- "Jaa tämä ja saatat voittaa" on yleensä huijaus. Vaikka sinule luvattaisiin palkinto heti, jakaminen ei silti ole hyvä idea;
- Jos jokin näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä on sitä.
Verkossa viestiminen
Verkossa viestiminen ei eroa muusta viestimisestä, aina on oltava kohtelias. Lasten kannattaa pitää mielessä seuraavat asiat:
- Kun kirjoitat jotain tai lataat valokuvan verkkoon, siitä jää aina jälki.
- Verkossa sanotuilla sanoilla on sama vaikutus kuin tosielämässä sanotuilla asioilla – jonkun haukkuminen verkossa ei ole hyvää käytöstä
- Et voi tietää minne kaikkialle jaetut tiedot päätyvät. Sinun on oltava varovainen sen kanssa, mitä jaat ja kenelle, mutta sinun on myös pidettävä mielessä, että muut voivat jakaa tietojasi edelleen.
Salasanat
Kaikki laitteet ja tilit tulee suojata salasanalla. Sinun on muistettava kolme asiaa:
- Kaikkien salasanojen on oltava yksilöllisiä, jokaisella tilillä on oltava eri salasana;
- Salasanojen on oltava pitkiä ja monimutkaisia
- Vähintään 12 numeroa;
- Sen on sisällettävä kirjaimia, numeroita ja muita symboleja;
- Älä käytä helposti tunnistettavia asioita, kuten nimeäsi, perheenjäsenen nimeä jne.
- Älä jaa salasanojasi kenellekään, poikkeuksena ehkä vain vanhempasi
Hakkerointi
Hakkerointi luetaan miksi tahansa tietokoneen väärinkäytöksi jossa hakkeri pääsee jonkun tietokoneeseen tai järjestelmään. Hakkereilla voi olla eettisiä tavoitteita, mutta usein he haluavat aiheuttaa käyttäjille haittaa. Hakkerointi vaatii yleensä tietokonetaitoja ja osaamista, mutta on myös hakkereita, jotka ostavat valmiita haittaohjelmia verkosta ja käyttävät niitä omiin tarkoituksiinsa. Hakkerointi on yleensä laitonta, joten poliisit saattavat hyvinkin tulla suoraan hakkereiden ovelle tervehtimään, sillä hakkereita pidetään rikollisina.